Alja van de Burg

Inner Motion

Cranio Sacraal

Deze methode is ontwikkeld uit de Osteopathie.

Net als de hartslag en de ademhaling is het Cranio Sacraal ritme te voelen. Het is een langzame, ritmische beweging van het hersen- en ruggenmergvocht tussen schedel (cranium) en heiligbeen (sacrum). Die kun je voelen in het hele lichaam. Je zou het de ademhaling van ons zenuwstelsel kunnen noemen.

Bij emotionele of lichamelijke stress raakt de beweging verstoord. Door de zachte, subtiele behandeling volgt een diepe ontspanning van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het immuunsysteem. Tevens verbetert de beweeglijkheid van het weefsel waardoor het totale lichaam beter functioneert.

De behandeling ervaart de cliënt vaak als zeer ontspannend. Soms vallen mensen zelfs in slaap.

Aanvullende uitleg

We kennen in ons lichaam twee zenuwstelsels. Het ene is het centrale zenuwstelsel, het omvat het cranio-sacrale systeem. Dit zorgt voor ontwikkeling, groei, functioneren en bescherming. Verder is het verbonden met de ademhaling, de bloedsomloop, het skelet en de spieren. Het andere is het perifere zenuwstelsel, dat bestaat uit de zenuwen die zich buiten de vliezen bevinden. De zenuwbanen lopen door ons hele lichaam en vormen op die manier een verbinding met de hersenen.

Het cranio-sacrale systeem bestaat uit:

  • het cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen)
  • de hersenen
  • de wervelkolom
  • het ruggenmerg

Dit alles is omgeven door de hersen- en ruggenmergvliezen. Deze drie vliezen (dura) vormen een “zak” die gevuld is met hersen- en ruggenmergvocht. Andere benamingen zijn cerebro-spinale vloeistof of cranio-sacraalvocht. Het ritme is te voelen in de schedelbeenderen en de wervelkolom. Daarnaast kunnen we het ook in de rest van het lichaam voelen doordat er in het hele lichaam zenuwbanen lopen en er om elke cel bindweefsel zit.

Door emotionele trauma’s, ongelukken, problemen bij de geboorte, stress, ziektes en nog vele andere oorzaken kunnen blokkades ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat het cranio-sacrale ritme verstoord raakt en/of de schedelbeenderen in hun beweging beperkt worden of zelfs vast komen te zitten. Deze langzame, kleine, ritmische beweging heeft de therapeut leren voelen en interpreteren. Deze natuurlijke beweging van het ritme volg en stimuleer ik.